Top 10 filme cu Mafie si Gangsteri, filme care nu trebuie sa le ratezi!

Au distribuit acest Film/Episod Online0

 

 

In imaginarul colectiv, Mafia s-a impus mai degraba gratie Hollywood-ului, imensa masina de creat vise si eroi (si miliarde de dolari), decat anchetelor de investigatie din presa care sa de-a seama de profilul real al crimei organizate. In industria de entertainment, estetica si fascinatia uratului au functionat ireprosabil, iar mare parte a celor mai bune filme realizate vreodata au Mafia in rolul principal. Hai sa vedem care sunt acestea si sa descoperim povestea adevarata din spatele lor.

  • 10. American Gangster (2007),  In 1968, dupa moartea bossului mafieinegre din Harlem, Ellsworth Raymond “Bumpy” Johnson, fostul sofersi om de incredere al acestuia, Frank Lucas (Washington), ii preiaafacerile si devine cel mai mare distribuitor de heroina din SUA,gratie unei ingenioase filiere care traficheaza droguri dinVietnam, prin intermediul avioanelor US Army implicate in razboi,si din Thailanda, direct de la surse, fara intermediari. RichieRoberts (Crowe), un detectiv fara scupule, reuseste in cele dinurma sa darame imperiul lui Lucas. Sterling Johnson,procurorul specialist in narcotice care a participat la arestareasi procesul lui Lucas, descrie filmul ca fiind “1% realitate si 99%Hollywood”, adaugand ca adevaratul Lucas era un tip extrem deviolent, vicios si fara valori – exact opusul portretului realizatde Washington. Frank Lucas si-a desfasurat afacerile numai prinintermediul familiei (toti fratii si verii sai au fost implicati intraficul de droguri) si a avut numeroase conexiuni cu mafiasiciliana si mexicana. A castigat aproximativ 60 de milioane dedolari, pe care i-a investit in cladiri si proprietati. A fostarestat in 1975; initial, a fost condamnat la inchisoare pe viata,dar pentru ca a colaborat cu F.B.I.-ul, a intrat in Programul deprotectie a martorilor si a facut doar 5 ani de carcera.

  • 09Goodfellas (1990)Filmul este o cronica a mafiei newyorkeze din anii ’60 – ’70, spusa din perspectiva a trei gangsteri,prieteni din copilarie – Henry Hill (Liotta), Jimmy Conway (deNiro) si Tommy DeVito (Pesci), care urca treptat in ierarhia crimeiorganizate, prin crime, jafuri si trafic de droguri. In cele dinurma, dupa 30 de ani petrecuti in Mafie, Hill devine informatorF.B.I. si intra in Programul de protectie a martorilor. Goodfellas estebazat pe cartea Wiseguy a reporterului de investigatii NicholasPillegi, care descrie fidel viata mafiotului de origine irlandezaHenry Hill. In realitate, prietenii lui Hill au fost Jimmy “TheGent” Burke, autor al celebrului jaf Lufthansa (6 mil. dolari – celmai mare jaf la momentul comiterii, 1978, din istoria SUA) siThomas Anthony “Two-Gun Tommy” DeSimone (un asasin sadic careucidea cu predilectie mafioti adversari din familia Gambino). Totitrei au fost doar asociati ai familieiLucchese (din pricina originilor irlandeze,Hill si Burke nici nu ar fi putut fi facuti vreodata mafioti cudrepturi depline). DeSimone era o bruta de 2 metri (si nu unpispiriu precum Pesci) si a sfarsit ucis de oamenii lui Gotti.Henry Hill spune despre filmul lui Scorsese ca este destul deexact.

  • 08Road to Perdition (2002)In anii ’30, la Chicago, in timpulMarii Crize financiare, Mike Sullivan (Hanks), ucigas in slujbamafiotului irlandez John Rooney (Newman), incearca sa-si salvezebaiatul, care este martor involuntar al unei crime comise deConner, fiul lui Rooney, de razbunarea clanului mafiot care iiucisese deja sotia si fiul cel mic. Pe urmele lor este trimis unasasin platit, Harlen Maguire (Law). Cei doi scapa, apoi Sullivanisi razbune familia, ucigandu-l pe Rooney si pe toti oamenii sai,dar moare in infruntarea finala cu Maguire. Filmul se bazeaza peromanul de benzi desenate cu acelasi nume, care, la randul sau, s-ainspirat din seria manga japoneza din anii ’80 “Lupulsinguratic si puiul sau”. Cu toate acestea, iconografiabenzilor desenate si filmul Road to Perdition reproducfidel imaginea Chicago-ului din timpul lui AlCapone si modul de viata al mafieiirlandeze din vremea Marii Depresii. FrankNitti, unul dintre locotenentii lui Capone, care are un rol minor,dar semnificativ atat in BD-uri, cat si in film, este portretizatcorect, iar intreagii povesti i se poate gasi un corespondent inrealitate. La mijlocul anilor ’30, gangsterul John Patrick Looneydin Illinois a intrat in conflict cu unul dintre fostii sailocotenenti, Dan Drost, iar in urma acestei feude, fiul lui Looney,Conner, a fost ucis. Adevaratul Looney a murit in 1947, detuberculoza, intr-un spital din Texas.

  • 07. Scarface (1983), Este povestea unuicubanez, Tony Montana (Pacino), care la inceputul anilor ’80,impreuna cu cel mai bun prieten al sau, Manny Ribera (Bauer), intrain randul crimei organizate din Miami si pune bazele unui imensimperiu al cocainei. Gratie unui simt al afacerilor deosebit, de laun imigrant sarac si infractor marunt, Montana ajunge lorduldrogurilor din Miami, o pozitie care-i aduce tot ceea ce a visatvreodata: femei, bani, putere si influenta. Decaderea sa estedramatica si la fel de rapida precum ascensiunea – Montanasfarseste, secerat de gloante, prabusindu-se intr-o piscina, infata unei statui pe care este inscriptionata deviza “The World IsYours”. Filmul-cult din 1983 al luiDe Palma este o adaptare a unei pelicule mai vechi, cu acelasinume, realizata in 1932 de catre Howard Hawks si Richard Rosson,care are la baza povestirea “Scarface” a lui ArmitageTrail. In mod surprinzator, personajul central al filmului sinuvelei din anii ’30, Antonio “Tony” Camonte, a fost inspirat nudupa un cubanez emigrant, traficant de droguri, ci dupa un americancu origini italienesti, un traficant de bauturi fine, gangsterulprin excelenta al Chicago-ului din vremea Prohibitiei, nimeni altuldecat Alphonse Gabriel “Al”Capone, a carui porecla era… Scarface. Se pareca Al Capone a fost si producatorul din umbra al primului film,motiv pentru care imaginea gangsterilor a fost zugravita extrem depozitiv in pelicula, iar filmul a fost interzis in unele stateamericane.

  • 06. Donnie Brasco (1997)La sfarsitul anilor ’70, agentulF.B.I. sub acoperire Joe Pistone (Depp) isi ia identitatea deDonnie Brasco, se imprieteneste cu mafiotul de mana a doua Benjamin”Lefty” Ruggiero (Pacino) si se infiltraza in factiunea condusa deDominick “Sonny Black” Napolitano (Madsen) a clanului mafiotBonanno (unadintre faimoasele Cinci Familii new york-eze).Desi nu este niciodata ridicat la rangul de asociat (cea mai micatreapta in ierarhia mafiota), Brasco este acceptat de catre membriiFamiliei si strange probe din ce in ce mai consistente impotrivalor. Climaxul filmului vine atunci cand Pistone incepe sa-siconfunde deghizarea cu adevarata-i identitate. Joseph Dominick Pistone afost agent F.B.I. sub acoperire vreme de 6 ani in familia Bonanno,iar filmul din 1997 se bazeaza in mare parte pe cartea in carePistone isi povesteste traumatizanta experienta, “DonnieBrasco: My Undercover Life in the Mafia”. De altfel, pentru aintra mai bine in rol, Depp s-a consultat de mai multe ori cuPistone, un tip care umbla permanent deghizat si inarmat -recompensa pusa de Mafie pe capul lui, 500.000 de dolari, este incain vigoare. Pentru a spori efectul dramatic, pelicula continetotusi numeroase inadvertente – cea mai mare dintre ele fiindeliminarea lui “Lefty”, care in realitate s-a stins de cancerpulmonar, la 64 de ani. Protagonistul real al episodului a fostchiar Sonny Black, care a refuzat sa colaboreze si sa intre inProgramul de protectie al martorilor si a stiut exact cand a fostchemat la o intalnire de Ron Filocomo, asociat al familiei Bonanno,ca acesta-i va fi sfarsitul – si-a lasat banii, bijuteriile siceasul acasa si i-a spus prietenei sale ca nu este suparat pePistone, stiind ca acesta si-a facut doar datoria.

  • 05. Public Enemies (2009), In anii ’30, in timpul MariiDepresii, John Dillinger (Depp), un fost puscarias, se asociaza cumai multi mafioti si ucigasi afiliati lui Al Capone si porneste ceamai mare serie de jafuri din istoria SUA. Crimele si jafurileasupra bancilor comise de banda lui Dillinger joaca un rol decisivin transformarea unei minuscule organizatii guvernamentaleamericane, Biroul de Investigatii, in ceea ce avea sa devina F.B.I.Pe urmele lui Dillinger, Baby Face Nelson si Pretty Boy Floyd,seful Biroului de Investigatii, J. Edgard Hoover, il trimite peagentul special Melvin Purvis (Bale), care reuseste, in cele dinurma, sa-i elimine pe raufacatori. Public Enemiesilustreaza excelent atmosfera oraselor americane din timpul MariiDepresii, dar nu respecta intocmai adevarul istoric in ceea ce-ipriveste chiar pe protagonistii principali, Dillinger si Purvis.Povestea de dragoste dintre Dillinger si Billie Frechette, o temacentrala a productiei, a durat in realitate numai 6 luni si nu afost atat de puternica precum este prezentata in pelicula. Matroanade origine romana, Ana Cumpanas (Asa Sage), nu era o prietena vechede-a lui Dillinger, iar Polly Hamilton, prostituata lui Sage, cucare acesta se duce la film in seara in care este impuscat, a fostchiar iubita lui. In realitate, Dillinger a murit inaintea luiPretty Boy Floyd si Baby Face Nelson – intregul episod alambuscadei nocturne de la cabana din padure a fost, de fapt, unfiasco desavarsit, nici un mafiot nu a fost prins. Tocmai de aceea,adevaratul Hoover i-a luat comanda anchetei lui Purvis si i-atrimis pe agentii texani sa-l asiste abia dupa acest episod. Inrealitate, Purvis nu i-a ucis pe Nelson si pe Floyd, iar Dillingernu a intrat niciodata in departamentul de politie care-i eradedicat in Chicago.

  • 04The Departed (2006)Francis “Frank” Costello (Nicholson),un mare boss mafiot irlandez din Boston, il infiltreaza pe tanarulColin Sullivan (Damon) in cadrul Politiei de stat dinMassachusetts, in acelasi timp in care seful politiei ii da omisiune sub acoperire tanarului absolvent Billy Costigan Jr.(DiCaprio), care se infiltreaza in banda lui Costello. La unmomentdat, fiecare dintre cele doua parti realizeaza ca are o”cartita” si incepe o vanatoare pe viata si pe moarte pentru adescoperi tradatorii. Costello moare in urma unei ambuscade chiarde mana lui Sullivan, Costigan este ucis de catre alt politistvandut mafiei, iar Sullivan este demascat si eliminat de catrefostul sef al biroului de misiuni sub acoperire. The Departed esteun remake fidel dupa filmul Infernal Affairs, realizat in2002 in Hong Kong si care spune fix aceeasi poveste cu o micaexceptie: actiunea are in prim plan Triadelechinezesti si nu mafia irlandeza din Boston.Mafia irlandeza nu a cunoscut niciun Frank Costello, adevaratulCostello fiind italian (Francesco Castiglia) si capul familiei newyork-eze Genovesse, multi considerandu-l cel mai influent bossmafiot din istoria SUA. Cu toate acestea, numerosi critici siistorici, printre care si scriitorul american de origine irlandezaMichael Patrick MacDonald, elogiaza The Departed pentruacuratetea cu care descrie cultura mafiota sufocanta din Boston – o”plasa” care cuprinde gangsteri, politicieni, politisti si clerici,dominata de violenta exacerbata si refugiu in heroina.

  • 03. The Untouchables (1987)Plasata in anii Prohibitiei, laChicago, actiunea filmului urmareste eforturile faimosului EliotNess (Costner) si a micii sale echipe sale de politistiincoruptibili de a-l prinde pe la fel de celebrul gangster AlCapone (de Niro). Hartuit permanent de oamenii lui Capone, careincearca intai sa-l mituiasca, apoi ii ameninta familia si, in celedin urma, ii ataca direct echipa, ucigandu-i pe Oscar Wallace siJimmy Malone (Connery), Ness reuseste in cele din urma sa-laresteze pe marele mafiot. Desi, in mare, se bazeazape cartea autobiografica cu acelasi nume, scrisa de Eliot Ness in1957, The Untouchables deviaza in numeroase detalii de laadevarul istoric. Eliot Ness nu a avut niciodata o fiica sau copiilegitimi (a adoptat un baietel la peste 15 ani dupa evenimenteledin film). Echipa sa a fost mult mai extinsa in realitate, fiindformata initial din 40 de oameni, apoi 15, pentru a ramane intr-unfinal 11. Niciunul dintre acestia nu a fost ucis, dar un prietende-al lui Ness a fost, se pare, asasinat din ordinul lui Capone.Singurul membru al echipei care are, cat de cat, un corespondent inrealitate este Jimmy Malone / Martin Lahart; adevaratul politistirlandez a murit, insa, de batranete. Ucigasul sadic aflatin slujba lui Capone in film, Frank Nitti afost in realitate mai mult decat un simplu asasin, ajungand chiarcap al Chicago Outfit, sindicatul crimei organizate din Illinois.Nitti nu a fost ucis de Ness, ci s-a sinucis la peste 10 ani de laevenimentele din film.

  • 02Gomorra (2008)Gomorra este unfilm-portret, alcatuit din cinci episoade, cu sase personajeprincipale, care actioneaza in interiorul sau au legatura cuCamorra, extrem de dura mafie napoletana: Don Ciro, un barbat intredoua varste, care face comisioane pentru mafiotii inchisi; Toto, unpusti de 13 ani, care intra intr-o banda de traficanti de droguri;Roberto, un student care din lipsa banilor este nevoit sa lucrezepentru un mafiot implicat in afacerile cu gunoi; Pasquale, untalentat croitor care lucreaza cu o echipa de muncitori chinezivanati de mafioti; Marco si Ciro, doi adolescenti pasionati defilmele cu mafioti si care viseaza sa ajunga gangsteri, dar ajungin mormant, dupa ce deranjeaza un mafiot autentic. Filmul respecta intocmaicartea cu acelasi nume a lui Roberto Saviano, un napoletan invarsta de 29 de ani, absolvent de filosofie si jurnalist, care s-aspecializat in articole despre Camorra, sangeroasa mafienapoletana. Desi personajele din carte si film sunt fictive,Saviano a descris cu atata acuratete realitatile crude din Napoliincat a deranjat serios numerosi capi mafioti care l-au amenintatcu moartea. Politia italiana i-a oferit escorta permanenta, iarSaviano si politistii care il pazeau urmau sa fie eliminati intr-unatentat, in preajma Craciunului de anul trecut. Cititipe larg despre cazul Saviano.

  • 01. The Godfather (1972)The Godfather este o cronicaintinsa pe 10 ani care urmareste povestea ascensiunii, decaderii sirevenirii familiei Corleone din New York, in vremea in carepatriarhul batran al clanului, nasul Don Vito Corleone, isiinitiaza tanarul si reticentul fiu, Michael (Al Pacino), intraditiile si luptele mafiote, pregatindu-l pentru a-i preluaputerea. Castigator a 9 premii Oscar, capodopera a cinematografiei,este considerat de numerosi critici si regizori drept cel mai bunfilm realizat vreodata. The Godfather si cele douacontinuari ale sale expun extrem de concis, pana in cele mai micidetalii, viata mafiotilor din marile familii new yorkeze. Scenariul filmuluiurmareste romanul cu acelasi nume scris de Mario Puzo in 1969. Puzoeste primul scriitor care popularizeaza in Statele Uniteconcepte-cheie interne ale mafiotilor italieni, necunoscute panaatunci de publicul larg, precum consigliere, caporegime,omerta sau Cosa Nostra. Familia Corleoneitalo-americana este una fictiva, Corleonesi nu au plecat niciodatadin Sicilia, unde incepand cu anii ’60 au dezvoltat unul dintrecele mai mari clanuri mafiote, prin Luciano Leggio, TotòRiina, Bernardo Provenzano si LeolucaBagarella. Cu toate acestea, parti consistentedin romanul lui Puzo si filmul lui Copolla fac trimitere la istoriafaimoaselor Cinci Familii new yorkeze, in vreme ce o serie depersonaje au corespondenti evidenti in realitate: Johnny Fontaneeste personificarea celebrului cantaret prieten cu Mafia FrankSinatra, iar Moe Greene a lui Bugsy Siegel, mafiotul evreu care atransformat practic Las Vegasul in paradisul cazinourilor asa cumil stim astazi. Pentru prima oara in istoria cinematografiei,The Godfather a prezentat o poveste cu gangsteri spusaexclusiv din interiorul Mafiei – intrucat publicul trebuia sasimpatizeze cu familia Corleone, Don Vito si Michael au portreteleunor mafioti umanizati, onorabili. Pentru a intari aceasta imagine,desi se stie ca familia Corleone este extrem de bogata, in filmeste evitata cu subtilitate orice referire la activitatileinfractionale care aduceau venituri familiei: trafic de influenta,prostitutie, camatarie, jafuri, trafic de droguri, jocuri de noroc…in schimb, sunt prezentate cu lux de amanunte “pacatele” mafiotilordin familii adverse. Una peste alta, mafiotii adevarati au fostfoarte entuziasti vis a vis de Nasul. “Am parasit sala de cinemainmarmurit… parca as fi zburat prin sala. Poate este fictiune, darpentru mine, atunci, asta era viata noastra. A fost incredibil. Imiaduc aminte ca am discutat cu o multime de tipi, unii dintre eimafioti cu acte, care au simtit exact acelasi lucru.”, declaraintr-un interviu SalvatoreGravano, fostul adjunct al lui John Gotti incadrul familiei Gambino.
Au distribuit acest Film/Episod Online0
Comentariile sunt închise.